Poate scopul brandului să conducă într-adevăr la creșterea afacerii?

Ghid aplicativ al scopului unui brand (brand purpose)

Scopul brandului nu mai este un subiect nou. A fost un subiect de dezbatere de ani de zile.

A fost executat cu măiestrie, dar și suprautilizat de branduri care doresc să-și valorifice beneficiile fără merit.

Dar, deși mulți credeau că este un moft de marketing, a catapultat unele branduri la statutul de „Iconic”.

Folosind cercetări, statistici, exemple și imagini, acest articol poate fi folosit ca inspirație pentru ceea ce nevoie să știi despre SCOPUL BRANDULUI (BRAND PURPOSE) ca strategie de branding.

Sunt puse în valoare succesele inspirate, pionierii și miturile.

Vei vedea de ce SCOPUL (PURPOSE) este aici pentru a rămâne și îți oferi un plan de execuție pas cu pas, astfel încât să poți, să înțelegi, să descoperi, să creezi strategii și să realizezi scopuri pentru brandul tău.

capitolul 1.

Fundamentele scopului brandului

Înainte de a ne adânci în strategiile și procesele pas cu pas ale scopului, trebuie mai întâi să înțelegem de unde a venit această dorință ca brandurile să fie toate „orientate spre scopuri”.

Nu se vorbea despre branduri în generațiile trecute.

De ce acum?

Brandurile nu funcționau cu un scop superior acum 20 de ani, deci ce s-a schimbat?

Care este forța din spatele brandurilor?

Luând în considerare tendințele de marketing ale anului 2021, recomandarea în ceea ce privește scopul brandului este despre și mai multă bunăvoință în crearea unei misiuni bazate clar pe acesta.

„Cele mai inteligente branduri vor înțelege unde se încadrează în viața clienților pe social media și vor găsi modalități creative de a se potrivi conversației.”

Este nevoie ca organizațiile să ia atitudine și să arate transparență. Brandurile trebuie să fie profund armonizate cu motivele pentru care există și pentru care sunt concepute să servească.

Care este motorul din spatele brandurilor bazate pe scop?

În anii 80 și 90, comunicarea dintre consumatori și branduri era unidirecțională. Brandurile au dictat termenii, iar consumatorul a avut foarte puține de spus în relație cu acestea. Vocea consumatorului era la minim și se putea vorbi peste destul de ușor sau pur și simplu ignorată.

Apoi a apărut revoluția digitală și conversațiile au început să fie online. Dintr-o dată, consumatorii au început să-și exprime opiniile și au realizat rapid puterea numărului lor.

Brandurile au fost forțate să dea înapoi, să schimbe cursul, să stea și să asculte.

Vom aprofunda subiectul un mai târziu, deocamdată este momentul să dezvălui scopul și să înțelegem de ce.

Segmentarea scopului

Noi, ca oameni, suntem conduși de scop și căutăm un sens în viața noastră. Odată cu evoluția noastră, ne putem atinge potențialul maxim și ne putem realiza scopul.

Conform dicționarului scopul este definit ca motivul pentru care se face sau se creează ceva sau pentru care există ceva.

SCOP, scopuri, s. n. Țintă, obiectiv către care tinde cineva; ceea ce își propune cineva să înfăptuiască; țel.

scop2 sn 1 Anticipare mintală a rezultatului pe care dorește să-l realizeze cineva prin acțiunile sale Si: țelrațiuneobiectobiectivțintă, (pop) noimă, (înv) sfârșit, (nob) scopoșenie2 Rezultat pe care și-l propune (sau pe care trebuie să-l realizeze) cineva Si: intențieproiect (1). 3 Efect urmărit de cineva sau de ceva. 4 Ideal urmărit de cineva sau de ceva. 

Ierarhia nevoilor lui Maslow, o teorie psihologică binecunoscută despre motivație, sugerează că toți avem nevoi de bază, care sunt împărțite în funcție de prioritate. Când fiecare nevoie este satisfăcută, următoarea devine prioritară.

maslows hierarchy of needs

Sursa fotografiei

În teorie, numai atunci când îți satisfaci nevoile fiziologice, de siguranță, de dragoste și de stimă, poți trece la împlinirea de sine, care este dorința de a deveni cel mai mult posibil sau …

să-ți îndeplinești scopul.

Oamenii, clienții, consumatorii sunt mai conștienți de sine decât oricând și, ca atare, sunt mai conștienți de scopul și de locul lor în lume. Sunt mai selectivi cu privire la relațiile pe care le au și caută prietenii în concordanță cu credințele și valorile lor, care se extind la relațiile lor cu brandurile.

Marele Scop segmentat

Noi, oamenii, avem propriile noastre idei, gânduri și puncte de vedere. În multe cazuri, ne înconjurăm de oameni care au aceleași idei și împărtășesc convingerile noastre. Acest lucru poate fi pornind de la valori de bază, cum ar fi modul în care tratează oamenii punctele de vedere politice.

Pe măsură ce brandurile devin din ce în ce mai umanizate cu totul, de la aspect și simțiri la personalitate și tonul vocii, adoptă din ce în ce mai multe trăsături umane, iar consumatorii doresc să știe în ce cred.

Personalitățile devin și mai reale cu brandurile care adoptă arhetipurile de brand, pentru a evoca în mod specific anumite emoții în relație cu publicul lor.

iconic fox brand archetypes

Sursa fotografiei

La fel cum tu și eu am putea căuta sensul și scopul în viața noastră, brandurile au adoptat aceeași abordare. De aici încep adesea argumentele despre scop.

Branduri sunt în căutarea un scop deoarece vor ca clienții lor să creadă că au aceeași idee sau să le cumpăre produsele sau chiar există o esență în spatele acestuia?

DE CE FIECARE BRAND ARE ACUM CONȘTIINȚĂ?

Este evident să câștigi mai mult, nu?

Dacă noi, ca consumatori, nu ne-am exprima convingerile, brandurile ar face-o?

Există două argumente în acest sens:

 1. Este că poate ar mai face-o. Noile generații social conștiente nu sunt doar consumatori, ci sunt și lideri de afaceri.
 2. Este că nu, nu ar mai face asta. Brandurile au dovedit deja că, înainte ca clientul să aibă o voce exprimată, au avut tendința de a face ceea ce doreau, care, în majoritatea cazurilor, erau în primul rând pentru a obține profit.

Un lucru este sigur, atât consumatorii, cât și brandurile se schimbă.

 1. Aproape trei sferturi dintre români (72%) consideră ca viața lor se va reconfigura în 2021
 2. Aproximativ 70% confirmă nevoia de frumos, iar 69% sunt de părere ca tot mai mulți oameni învață sa se bucure de micile plăceri ale vieții
 3. 68% dintre respondenți confirmă nevoia unui timp de reflecție
 4. 66% apreciază că oamenii se vor uni în jurul atingerii unor scopuri comune

Diviza de trend-uri Hunters a agenției de cercetare de piață Unlock a lansat a patra ediție a studiului național care măsoară tendințele din stilul de viață al românilor. Ei au fost afectați de schimbările produse în urma pandemiei Covid-19, trag învățăminte și încearcă să se adapteze la noua realitate, relevă studiul Unlock privind trendurile pentru 2021.

„Clientul este rege” nu este în niciun caz un concept nou.

În 1876, a declarant pentru prima oară tatăl publicității moderne și un pionier în marketing, John Wanamaker, care a transformat un depozit feroviar abandonat din Philadelphia într-unul dintre primele magazine universale din lume.

„Când un client intră în magazinul meu, uită de mine. El este rege.”

capitolul 2

Pionierul Cercului de Aur

În 2009, un autor mult mai puțin cunoscut atunci, pe nume Simon Sinek a introdus Cercul de Aur.

A urcat pe scenă la faimosul său Ted Talk și le-a spus antreprenorilor și liderilor de afaceri să „înceapă cu de ce”. Este încă una dintre cele mai vizionate Ted Talks din toate timpurile. Cartea sa „Începe cu de ce” a influențat industria de branding. Simon Sinek și Brand Purpose sunt sinonime.

Cartea arată de ce unii lideri și organizații inspiră, în timp ce alții nu.

În exemplele sale, el folosește ca exemplu cel mai mare brand din lume „Apple”. El întreabă de ce o „companie de calculatoare” a reușit să sfideze șansele și să câștige atât de mulți ambasadori fideli ai brandului.

Aportul cheie este că:

May be an image of 1 person and smiling

Sursa fotografiei

Acest lucru nu este valabil doar pentru brandurile mari. Este baza și punctul de plecare pentru scopul brandului oricărei organizații mari sau mici.

Termenul cheie este „De ce”.

Scopul este tot de a răspunde la întrebarea: În afară de interesul comercial, de ce faci ceea ce faci?

Beneficiul comercial evident este pur și simplu linia genealogică a unei afaceri. La fel ca ierarhia nevoilor Maslow, există unele nevoi fundamentale care trebuie satisfăcute înainte ca Scopul să intre în joc.

Cum se folosește Cercul de Aur?

În cartea lui Sinek, el folosește Cercul de aur pentru a ilustra modul în care comunică brandurile.

Sursa fotografiei

Organizațiile inspiraționale (indiferent de mărimea sau industria lor) cred că acționează și comunică din interior spre exterior.

Își înțeleg de ce și motivul de a fi și asta transcende în întreaga lor comunicare.

Doar atunci când înțelegem cum creierul nostru primește comunicarea, putem înțelege de ce trebuie să comunicăm din interior spre exterior.

Sursa fotografiei

Neocortex:

Aceasta este cea mai nouă zonă a creierului nostru, creierul nostru homo sapien, și acest lucru corespunde cu nivelul CE al Cercului de Aur. Acesta este responsabil pentru toate gândurile și limbajul nostru rațional și analitic. Acest lucru ne permite să analizăm cantități mari de fapte și cifre, dar nu conduce la comportament.

Creierul limbic:

Creierul Limbic cuprinde cele două secțiuni din mijloc și este responsabil pentru toate sentimentele noastre, cum ar fi încrederea și loialitatea. Această zonă a creierului este responsabilă pentru orice comportament uman și pentru toate procesele noastre de luare a deciziilor. Acolo are loc conexiunea noastră emoțională și nu are capacitatea de limbaj.

Separarea acestor zone ale creierului este cea care face atât de dificilă articularea sentimentelor noastre, și de ce auzim adesea zicala; „Cuvintele nu pot explica ce simt”.

Cartea lui Simon Sinek și Cercul de aur oferă constructorilor de branduri un instrument pentru a-și găsi motivele și pentru a comunica publicului din interior spre exterior.

Când faci asta, totul devine mai ușor.

“Putting in long hours for a corporation is hard. Putting in long hours for a cause is easy”. – Elon Musk, Tesla

Mergând mai departe, tot din interior spre exterior, creând propria

 • STRATEGIE = Joacă-te cu puterile tale adevărate și asumă-ți responsabilitatea pentru motivația ta interioară.

și

 • CULTURĂ INTERNĂ = Adoptă o viziunea holistică asupra umanității și creează o cultură unde oamenii se dezvoltă armonios.

Definirea „De ce” necesită o aliniere a două părți esențiale. Trebuie să provină direct de la conducere și să se alinieze până la client, prin reprezentanții brandului.

capitolul 3

Marea Dezbatere

Ambasadorii și adversarii pasionați stau pe laturile opuse ale gardului aruncând pietre unul pe celălalt.

De ce? Ei bine, există exemple de scopuri autentice și de impact și există exemple de scopuri neetice și dezgustătoare.

De fapt, brandurile încearcă să ajute sau să câștige mai mulți bani?

Atunci când scopul final al unei afaceri este de a obține profit, orice lucru contrar este examinat.

Dar dacă produsul secundar al unei brand în creștere este o cauză socială sau sustenabilă, ne îndreptăm în direcția corectă sau este prea puțin?

Confuzie și mituri – brand purpose

O provocare obișnuită atunci când se caută să dezvolte un scop al brandului este aceea că termenul este adesea folosit în mod interschimbabil cu alți termeni și poate provoca confuzie.

Scopul brandului este adesea combinat cu una dintre multele alte declarații organizaționale pe care acestea le construiesc.

Haideți să le definim și să înțelegem în detaliu.

Scop (De ce):

 • De ce facem ceea ce facem (în afară de beneficiul comercial)?

“To accelerate the world’s transition to sustainable energy”. – Tesla

Viziunea (Unde):

 • Unde se îndreaptă brandul tău și cum arată acel viitor brand?

“To become the world’s most loved, most flown, and most profitable airline.” – Southwest Air

Misiunea (Ce):

 • La ce te angajezi în realizarea viziunii tale?

“Build the best product, cause no unnecessary harm, use business to inspire and implement solutions to the environmental crisis.” – Patagonia

Valori: (Cum):

 • Cum își va desfășura activitatea brandul în realizarea viziunii sale pentru viitor?

“Sell good merchandise at a reasonable profit, treat your customers like human beings, and they will always come back for more.” – L.L.Bean

Într-o singură afirmație (în teorie), un brand ar putea să identifice

 • De ce
 • Unde
 • Ce
 • Cum

Și acesta este motivul confuziei.

Chiar dacă respecți aceste reguli generale, poți lucra pentru, conduce sau poți întâlni branduri care fac lucrurile diferit.

Nu este neobișnuit să vezi branduri (chiar și multinaționale) care propun un scop care este pur și simplu o misiune a „Ce”, nu a „De ce”.

De asemenea, este obișnuit ca scopul, declarațiile de misiune și declarațiile de viziune să fie una sau aceeași sau să se dubleze.

Dacă declarația lor poate răspunde la întrebare:

„În afară de interesul comercial, de ce facem ceea ce facem?”

Atunci acesta este scopul lor. Dacă nu se poate. Atunci este altceva.

Iată 10 mituri despre scopul brandului:

Mitul 1: Scopul este un moft de marketing pe termen scurt

Mitul 2: Scopul este ceva cu care te-ai născut, nu poți deveni purposeful

Mitul 3: Scopul nu este treaba unui CEO

Mitul 4: Scopul nu este doar pentru “milenari”

Mitul 5: Scopul este o campanie internă unică

Mitul 6: Scopul nu poate fi măsurat

Mitul 7: Scopul este doar pentru companii demne

Mitul 8: Scopul depășește profitul

Mitul 9: Scopul este noul greenwash*

Mitul 10: Scopul este doar un alt cuvânt pentru CSR

*Greenwash = disinformation disseminated by an organization so as to present an environmentally responsible public image.

Argumentul împotriva scopului

Scopul brandului, în multe părți, este văzut ca un instrument de marketing.

Că este pur și simplu o încercare a brandurilor de a părea că fac bine atunci când, de fapt, este doar o inițiativă a departamentului de marketing ca mijloc de crește afacerea.

“’Purpose’ is becoming a laughing stock, seen simply as more meaningless, marketing jargon.”

Chiar dacă este plin de autenticitate și există rădăcini autentice și oneste în cauză, va fi întotdeauna interesant de văzut ce se află în spatele vânzărilor solide și a unui plan de afaceri solid construit.

Este ușor de înțeles, mai ales în spațiul micilor afaceri, că liderii au lucruri mai importante de făcut, decât încercarea de a salva lumea. Nu este responsabilitatea lor și nici nu vor să arate ca fiind ipocriți în acest demers.

 • „Cum pot salva lumea când de abia mă salvez pe mine!”
 • “Am chirie, personal și furnizori de plătit, iar acele reclame de pe Facebook îmi absorb tot bugetul de marketing fără a da nimic înapoi!”
save the world

Asta spun proprietarii de afaceri mici de pretutindeni.

După cum am spus mai devreme, scopul numărul unu al unei brand este de a genera venituri și profit.

Toate brandurile sunt companii, iar fără aceste venituri care să hrănească costurile și să promoveze cifrele de afaceri, acestea ar putea fi doar hobby-ul scump al cuiva sau pur și simplu ar înceta să existe.

Amazon (o companie care nu se străduiește să ajungă la capăt) s-a confruntat în ultimii ani cu o parte a unor pași greșiți, neetici. Rapoartele despre personalul suprasolicitat și subplătit cu pauze de toaletă cronometrate evidențiază condițiile dure pe care le suportă angajații lor.

În ciuda acestei publicități proaste, numărul continuă să crească, clienții continuă să adauge în coș, iar Amazon este acum cea mai valoroasă afacere din lume și proprietarul său Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume.

Sursa fotografie

Dacă scopul brandului a fost cu adevărat la fel de impactant cum spun cei care fac bine, dacă consumatorul ar fi la fel de conștient după cum cumpărăturile sugerează, dacă brandurile ar fi la mila a ceea ce credem cu toții, atunci Amazon ar fi într-o lume a rănitului, nu?

Dacă dorești să examinezi scopul brandului în ansamblu, atunci ar trebui să te uiți la ambele fețe ale monedei.

Dintre mulți adversari ai scopului, unii scriu argumente convingătoare împotriva strategiei.

Scopul Strategiei de brand Vs Strategia de afaceri

Adversarii au dreptate la un singur lucru.

Scopul brandului nu se va compara niciodată cu cifrele solide de vânzări și cu un model de afaceri solid. Deși nu este destinat să se adune împotriva lor. Se intenționează să le susțină, astfel încât cifrele solide ale vânzărilor de astăzi să rămână solide atunci când concurenții vin să își ia cota de piață mai târziu.

Scopul este o strategie de branding, nu o strategie de afaceri.

Așa cum am atins mai devreme, în ierarhia de nevoi a lui Abraham Maslow, există unele elemente fundamentale, cum ar fi hrana și adăpostul, care sunt prioritare, chiar înainte de a ne gândi la împlinirea de sine și care este scopul cuiva în viață.

Abraham Maslow

Dacă nu aveți un plan de afaceri solid și o strategie funcțională de introducere pe piață, atunci un scop pufos vă va ajuta la fel de mult ca o scrumieră pe o motocicletă.

Da, scopul brandului este acela de a avea un motiv moral de a fi, în afară de interesul comercial care este aliniat cu ceea ce crede publicul tău.

Dar există câteva rațe care trebuie să fie la rând înainte ca aceasta să devină un punct central.

Consumatorii cumpără de pe Amazon datorită unui „de ce”?

Știm cu toții de ce Amazon face ceea ce face și nu există o confirmare mai clară decât contul bancar al lui Bezos.

Oamenii cumpără de pe Amazon, deoarece au un model de afaceri atât de unic și un nivel de cost și confort care este de neegalat pe piață.

Ceea ce pune întrebarea …

Unde este scopul în toate acestea?

Amazon măcar încearcă să dea ceva înapoi?

Amazon-Zâmbet-pelerin

Ei bine, da…. Într-un fel.

AmazonSmile, lansat în 2013, donează 0,5% din vânzări către organizațiile caritabile.

Deci, pentru fiecare 1.000 de dolari pe care îi cheltuiți, 5 dolari vor merge în scopuri caritabile.

Uau Amazon … Wow!

Cronicile non-profit sunt și mai puțin impresionate

cronici non-profit

Amazon este o anomalie, deoarece nu are concurenți care să ofere gama de produse pe care o au, cu prețul și comoditatea pe care o fac.

Brandingul este despre a oferi publicului un motiv pentru a-ți alege compania în locul alteia pe o piață competitivă.

Brandingul poate influența alegerea lor, iar apoi lucrează pentru a construi o legătură, astfel încât atunci când concurenții vin să bată, loialitatea îi ține la distanță și îți protejează cota de piață.

În afară de a sugera mai multe produse care ți-ar putea plăcea (ceea ce îți solicită să cheltuiești mai mult), Amazon nu își rupe spatele pentru a construi o legătură cu clienții lor.

amazon-like-like

Un scop autentic își câștigă dungile pe o piață competitivă și nu există niciunul aproape de gigantul comerțului electronic.

Gama lor de produse și mijloacele de confort fac ca Amazon să fie o forță dominantă, încât piața nu este competitivă.

Cu toate acestea, dacă într-o zi apare un concurent bazat pe scopuri, care să potrivească gama, prețul și comoditatea, cu un scop autentic de a face ceva bun în lume, crezi că clienții Amazon vor rămâne în afara fidelității?

Cred că domnul Bezos ar avea o problemă cu căruciorul :D.

carucior abandonat

Amazon sunt atât de departe în fața tuturor celorlalți.

Atâta timp cât Amazon continuă să ofere un nivel mult mai mare de autonomie și confort, atunci acesta nu este un mediu pentru o discuție cu privire la un scopul competitiv al brandului.

Cu excepția cazului în care piața este competitivă, consumatorii vor urma gama și comoditatea pe care le oferă Amazon.

Abia atunci când piața ajunge din urmă, se va pune accent pe lipsa unui scop.

Se va întâmpla asta vreodată? Nu în viitorul apropiat, nu cred.

Argumentul în scopul brandului

Este destul de clar că multe branduri folosesc scopul ca instrument de marketing, mai degrabă decât să-l insufle ca țesătură a afacerii lor.

Dar este ca și cum ai folosi un ciocan pentru a-ți curăța dinții.

Nu înseamnă că ciocanul este rupt.

mărcile își greșesc scopul

Un sondaj global realizat de Harvard Business Review în 474 de directori a constatat că o majoritate covârșitoare consideră că un puternic sentiment de scop într-o organizație are un impact pozitiv asupra:

 • Satisfacției angajaților
 • Comunicarea brandului
 • Eforturilor de transformare
 • Produselor și serviciilor de calitate superioară
 • Loialitatea clienților

Sondajul a definit scopul organizațional ca fiind:

„Un motiv aspirațional al unei ființe care inspiră și oferă un apel la acțiune pentru o organizație, pentru partenerii și părțile interesate și care oferă beneficii societății locale și globale”.

Deci, ce înseamnă asta?

În esență, companiile își pun noi obiective care nu au făcut niciodată parte din structura afacerilor lor.

Obiective care, pe scurt, urmăresc să facă lumea un loc mai bun.

Sună minunat, nu-i așa? În teorie oricum.

În direcția corectă

Chiar dacă doar un mic procent din aceste afaceri au succes în eforturile lor, circumstanțele s-ar putea schimba pentru unii oameni, animale, plante sau copaci.

Adică, atunci când companiile au creat-o în anii ’80, câți au oferit din profit către cauze nobile?

lup-zid-stradă

Cu siguranță nu a fost Wall Street și liderii de afaceri ai zilei.

Desigur, CEO-ul nu va deveni brusc Ghandi.

Dar sunt câțiva pași în direcția corectă.

Și chiar dacă îi asculți pe detractori și pe sceptici, impulsul se dezvoltă.

Este greu de argumentat cu numerele

hbr scop statistic grafic

Volumul devine din ce în ce mai ridicat

Pentru toate argumentele criticilor, un lucru pe care nu îl pot nega este că termenul „brand purpose” a crescut în ultimii cinci ani.

Organizațiile globale multi-brand s-au alăturat conversației despre preocupările sociale și de mediu, multe adoptând strategii cu scop și anunțând angajamente pentru o anumită cauză.

Portofoliul global de branduri Unilever este una dintre organizațiile vocale nu numai pentru beneficiile mai largi ale scopului, ci și pentru beneficiile pentru linia de jos.

scop unilever

Ei trăiesc după scop atât de mult încât a devenit parte a esenței de afaceri, așa cum este subliniat în cele 5 reguli de aur:

unilever 5 reguli de aur

Unilever este doar una dintre multe.

Unii introduc inițiative intenționate în strategia lor de afaceri, în timp ce alții caută să promoveze conversația despre scopul brandului.

Poate scopul să conducă într-adevăr la creșterea afacerii?

Pe măsură ce mai multe branduri raportează un impact mai mare al eforturilor lor cu sens, mai multe organizații caută să măsoare acest impact.

Havas Media Group publică anual un raport analitic global care analizează:

 • Peste 300.000 de oameni,
 • Peste 1.500 de branduri
 • 15 industrii
 • 33 de țări.

Ultima lucrare de la Havas arată că brandurile semnificative (cele cu un scop activ) au depășit piața bursieră cu 206% în ultimii 10 ani.

De asemenea, au descoperit că brandurile semnificative și-au crescut KPI-urile cu 137% comparativ cu cele care funcționează fără un sens.

Probabil că statutul lor de conștientizare a fost că oamenilor nu le-ar păsa dacă 77% dintre branduri ar dispărea.

Havas nu sunt singurii care privesc și măsoară impactul pe care îl au asupra brandurilor.

EY, un alt susținător vocal al brand purpose, conduce în continuare punctul din cercetările lor.

Scopul îi face pe oameni fericiți

În această lume a Statisticilor, KPI-urilor și valorilor, totul este măsurat pentru a-i cântări valoarea.

Fără ca toate aceste cifre să indice o creștere a cotei de piață, a rentabilității investiției și a creșterii, atunci scopul nu ar vedea lumina zilei.

Dar, atât cât scopul brandului are măsurătorile pentru a-și dovedi valoarea, atunci când te uiți puțin mai atent la brandurile care chiar fac zgomot cu acest scop, poți vedea impactul mai larg.

Beneficiarul final, indiferent dacă este vorba de lume, un continent, o junglă de dimensiunea unei țări, o rasă, sex sau doar o singură persoană, este locul unde se află poveștile reale.

Atunci când scopul este autentic, cu un obiectiv tangibil și măsurat de a face diferența, lumea este mai bună pentru el și, pur și simplu, asta îi face pe oameni fericiți.

STUDIU DE CAZ:
Scopul Dove

Dove, (un brand Unilever) este cu siguranță un jucător de putere în ceea ce privește brand purpose și a preluat o cauză care rezonează cu audiența lor, la mai multe niveluri diferite.

Eforturile lor cu sens se concentrează pe o problemă cu care brandul a devenit acum sinonim, cu „Stima de sine” .

Nu numai că și-au asumat provocarea de a crește stima de sine a femeilor, dar au mers mai departe decât asta prin Proiectul lor de Stima de Sine în timp ce încearcă să ajute femeile mame să abordeze problema prin educarea fiicelor lor.

Dove a preluat o cauză nobilă, cu autenticitatea la bază, iar executarea și comunicarea scopului lor este o lecție în sine.

Porumbelul zilei nu a vorbit cu emoție

La începutul secolului, Dove desfășura campanii axate exclusiv pe produsul lor. Totul a fost despre caracteristici și beneficii și fluturarea steagului de diferențiere a produselor în comparație cu săpunul.

Pentru a fi corecți față de ei, s-au diferențiat bine, iar eticheta „Its Not A Soap” pe care au folosit-o, a funcționat bine în categoria lor. Deși acesta a fost un joc de caracteristici și beneficii, nu unul emoțional.

Cu toate acestea, în 2004, au lansat o campanie ingenioasă care a dat o coardă extrem de delicată și relevantă pentru femeile din întreaga lume și, prin aceasta, a schimbat cursul brandului și al industriei de branding.

Nu numai că aveau o asemănare mică cu femeia obișnuită, dar au alimentat ideea (la bărbați și femei) că așa ar trebui să arate femeile.

Când Dove și-a lansat campania din 2004, care a prezentat șase femei curbate în prima temă „Frumusețea reală”, suspinul de ușurare al femeilor din întreaga lume a fost auzit.

Campania perturbatoare a lui Dove și răspunsul covârșitor pozitiv din partea publicului și a presei tabloide au arătat o lumină asupra unei probleme care a rezonat puternic cu femeile și fetele din întreaga lume.

Stima de sine.

Dove a aterizat pe o problemă pe care femeile din întreaga lume doreau să o abordeze cineva și astfel, Dove a devenit vocea stimei de sine.

În 2013, agenția Unilever, Ogilvy & Mather, a luat în mod inteligent nesiguranțele femeilor și le-a pus în formă vizuală, spunând femeilor „că ești mai frumoasă decât crezi”, provocând o reacție emoțională.

Videoclipul a devenit viral și a înregistrat 35 de milioane de vizionări pe YouTube în două săptămâni.

O altă versiune a pus din nou stima de sine în centrul atenției, când au instalat seturi de două uși etichetate „Mediu” și „Frumos” și s-au documentat pe măsură ce femeile își făceau alegerile – cum că frumusețea este o stare de spirit.

porumbel frumos mediu

Vânzările Dove în ultimii 10 ani după schimbarea lor în comunicarea de marcă în 2004, au crescut de la mai puțin de 2,5 miliarde USD la mai mult de 4 miliarde USD.

Cu câteva sute de milioane mai mult decât atât, s-ar putea ghici.

După cum a spus Jim Stengel, fostul Global Marketing Officer al Procter & Gamble,

“You can innovate against that purpose indefinitely. I don’t know when it will ever be out of date.”

Dar acesta este ideea.

Nu va fi niciodată depășit, deoarece va rămâne întotdeauna o provocare.

Dove va continua să lupte împotriva problemelor legate de stima de sine femeilor și va încuraja femeile să se simtă mai frumoase în interior și în exterior.

Pe măsură ce influențează viața femeilor, acestea îmbunătățesc societatea, își dezvoltă și își fidelizează brandul.

Scopul brandului, se pare că, funcționează pentru Dove.

capitolul 4

Măsurarea impactului scopului

Deși Brand Purpose este încă văzut de mulți ca o strategie de marketing pentru a împinge cât mai multe produse sau servicii și pentru a crește linia de bază, impactul produs de branduri este real.

Cum se măsoară scopul brandului

Împreună cu măsurarea eficienței scopului asupra performanței brandului, mai multe organizații măsoară impactul efectiv pe care îl au eforturile depuse ale companiilor. Radley Yeldar este o astfel de organizație.

Aceștia clasează primele 100 de branduri în „Fit For Purpose Index”.

Iată cum văd scopul:

declarație radley yeldar

Ei cred asta;

„Deși este important să aveți scopul corect, este la fel de important să îl puneți în acțiune.”

Evaluează și măsoară brandurile pe baza a șase criterii:

Scop și poveste:

Se uită la povestea și scopul brandului și întreabă:

 • Dacă scopul se adresează în mod clar unei nevoi umane sau lumii.
 • Cum este folosit scopul în povestea brandului.
 • Dacă scopul este autentic și vizionar.

Cum comunică:

Se uită la fiecare canal de comunicare pe care brandul îl folosește pentru a-și implica publicul și creează o mișcare. Întreabă:

 • Dacă scopul brandului este clar în cadrul campaniilor.
 • Cât de important este scopul experienței digitale.
 • Măsura în care scopul este evident în rapoartele companiei.

Cum performează:

Ei analizează dacă scopul este sau nu în centrul afacerii, stabilind ambiții și monitorizând progresul, inclusiv:

 • Cât de profund este integrat scopul în modelul de afaceri și în strategia de afaceri.
 • Dacă există obiective clare și indicatori de performanță conectați la acest scop.
 • Măsura în care scopul este înrădăcinat în abordarea de durată a mărcii.

Cum se comportă:

Ei analizează dacă angajații sunt implicați și contribuie cu entuziasm la realizarea obiectivelor legate de scop, analizând:

 1. Indiferent dacă scopul campionilor la conducere.
 2. Cum este integrat scopul în experiența angajaților.
 3. Dacă brandul are parteneriate legate de scop.

Care este scopul final al scopului?

Ei bine, haideți să nu facem acest lucru ciudat și să scoatem evidentul din cale.

grămadă de bani

Scopul final indirect al brandului este să fie o opțiune mai atractivă pentru publicul lor, pentru a dezvolta afacerea.

Acum, atunci când definești scopul, trebuie să te uiți la rolul brandului tău „în afară de interesul comercial”.

Acestea fiind spuse, o afacere nu încetează să fie o afacere, deoarece există un efort mare în joc.

Chiar și o afacere care are autenticitatea la bază, nu ar putea să urmărească o cauză nobilă dacă nu ar contribui pozitiv la creșterea afacerii.

Desigur, scopul în sine are propriile sale obiective și organizațiile de pretutindeni contribuie la schimbarea lumii în bine.

schimba lumea

Ideea de afaceri intenționate a venit pe spatele brandurilor ascultătoare la ceea ce a vrut publicul și de a fi proactiv în corelație cu punctele lor de vedere.

Le pasă cu adevărat companiilor de impactul pozitiv pe care îl au în lume? Absolut da.

Liderii și oamenii dintr-o afacere sunt oameni cu propriile familii care doresc o lume mai bună în care să trăiască.

Mai multe companii își vor schimba direcția pentru a deveni un alt tip de afacere pe baza scopului lor? Cred că da.

Să ne întoarcem la fundamentele afacerilor capitaliste pentru o secundă.

O afacere trăiește și respiră cu prioritatea # 1, deoarece este principalul obiectiv. Aceasta este rentabilitatea.

Fără asta la bază, atunci o afacere nu este o afacere, ci o organizație de caritate sau o organizație non-profit.

Un brand trebuie să răspundă liderilor

Prin urmare, o companie și liderii săi trebuie să acționeze întotdeauna în interesul superior al companiei, indiferent dacă este atrăgătoare pentru publicul lor, îmbunătățind starea de sănătate a companiei sau poziția sa ca brand.

Deci, aceasta este piatra de temelie a obiectivului de brand.

Dar, odată ce ai scăpat de asta, vei vedea că mai sunt multe.

Când trecem pe lângă elefantul din cameră, putem vedea impactul real pe care îl au organizațiile în lume.

Când lăsăm deoparte interesul comercial, scopul devine mult mai plăcut de privit.

Brandurile bazate pe scop sunt:

 1. Inspirație și schimbare pozitivă,
 2. Oferă angajaților un sentiment de semnificație și împlinire,
 3. Crearea de valoare pentru client,
 4. Comunități care au impact și
 5. Îmbunătățirea sănătății planetei și a societății noastre în beneficiul generațiilor viitoare.

Deci, obiectivul final al scopului este în primul rând creșterea brandului. Însă obiectivul secundar al brandurilor de succes orientate spre scop este schimbarea în bine.

 

Cum influențează scopul cultura de brand

Cerințele generației actuale de angajați au adus în centrul atenției importanța culturii de brand.

cultura mărcii

Dacă lucrați într-un mediu în care oamenii sunt, în general, nemulțumiți de starea lor de muncă, salarizare, leadership, comunicare, atunci va exista o stare de spirit negativă pe tot parcursul afacerii.

Stările negative sunt infecțioase și, dacă ești în preajma lor în fiecare zi, te pot uza.

Dacă recunoașteți acest mediu, nu este surprinzător, deoarece a fost statu quo-ul în lumea corporațiilor.

Și, după cum știm … dacă nu le place ceva …

Atunci când oamenii iubesc munca pe care o fac, sensul din spatele ei și oamenii cu care lucrează, acesta răsună de la fiecare angajat și de la fiecare punct de contact pe care afacerea îl are cu clienții săi.

Acesta este motivul pentru care angajatul modern apreciază cultura mai presus de orice.

angajați fericiți

Cercetările au arătat că companiile „cu culturi care îmbunătățesc performanța” aucrescut în medie cu 901%, în timp ce acțiunile din companii „fără culturi care îmbunătățesc performanța” au crescut cu doar 74% în aceeași perioadă.

5 Exemple de cultură a companiei câștigătoare

cultura companiei câștigătoare

Când munca noastră este semnificativă pentru noi, lucrăm mai bine și suntem mai fericiți. Acest lucru apare apoi în modul în care ne executăm munca.

Trebuie doar să întrebați agentul de servicii pentru clienți Zappos care deține recordul mondial pentru cea mai lungă conversație cu un client, la 10 ore și 43 de minute. El lucrează pentru o companie care are un adevărat simț al scopului.

Noile generații din zilele noastre, conștiente de sine, nu sunt doar piața dominantă, ci și forța de muncă dominantă.

capitolul 5

Cele mai bune exemple

Libresse (Bodyform)

Bodyform a încălcat normele stereotipe încă din anii 80, producând reclame cu femei sărind din avioane, jucând box sau urcând munți.

Declarație de scop: „Spargerea de tabuuri care împiedică femeile”

The Body Shop

Declarație de scop: „Pentru a deveni cea mai etică și durabilă afacere din lume.”

A avut întotdeauna un sentiment de activism, deși scopul lor a devenit puternic odată cu introducerea angajamentului lor pentru a nu te exploata.

Compania nu vrea să schimbe doar ingredientele produselor lor, ci vrea să aibă un impact mare asupra societății, îmbogățindu-și amenii, produsele și planeta.

Nu numai că și-au stabilit obiective mari, ci își creează responsabilități împărtășindu-le public.

Body Shop nu vorbește doar despre următorii patru ani, ci plănuiește pentru următorii 40 de ani.

Patagonia

Declarație de scop: Construiți cel mai bun produs, nu provocați daune inutile, folosiți afacerea pentru a inspira și implementa soluții la criza de mediu.

Topor / Lynx

Declarație de scop: „Pentru a-i ajuta pe băieți să își sărbătorească individualitatea și să fie cât mai atrăgători”,

Vicepreședintele global Rik Strubel a spus: „Brandul se afla într-o etapă în care avea nevoie de o schimbare. Acesta este un brand care dorește să reflecte modul în care bărbații se văd. Trebuie să fim progresivi și provocatori, așa că am simțit că este timpul să ne revizuim scopul brandului.”

capitolul 6

Considerații privind strategia unui scop

Potențialul pozitiv al unei strategii cu scop eficient este incomensurabil.

Dar acesta este un joc cu miză mare în care o mișcare greșită poate ateriza un brand în apă fierbinte și îi poate afecta reputația

 1. Autenticitatea
 2. Contextul
 3. Sincronizarea
 4. Execuţie

Acestea sunt doar câteva dintre considerațiile care vă pot determina dezechilibra strategia.

 

Ce este o declarație de scop?

Pe cât de simplă este această întrebare, declarația privind scopul brandului este adesea o sursă de confuzie.

Rezultatele unei căutări simple pe Google vă va arăta că nici autorii din industrie nu sunt cu toții de acord.

Misiunea, valorile și promisiunea sunt toate elementele unui brand care se confundă cu scopul.

Apoi, există sloganuri, lozinci și declarații de viziune pentru a încurca în continuare apele.

O declarație de scop este o declarație de intenție de a atinge un scop mai înalt.

În realitate, cu excepția cazului în care un brand are o strategie de scop concentrată, ei tind să nu aibă o declarație de scop (chiar și atunci când susțin că o au).

Indiferent dacă este o declarație independentă sau inclusă în viziune sau misiune, o declarație de scop trebuie să răspundă la întrebarea:

„În afară de interesul comercial, de ce facem ceea ce facem?”.

Dacă declarația ta nu răspunde la această întrebare, nu este o declarație de scop și nu ar trebui folosită ca una.

De exemplu. declarația de misiune a lui Tesla este,

„Pentru a accelera tranziția lumii către o energie durabilă.”

Acesta subliniază cu ce se implică, dar și „de ce”, în afară de interesul comercial, se angajează.

American Express, pe de altă parte, rulează cu:

„Lucrăm din greu în fiecare zi pentru a face din American Express cea mai respectată marcă de servicii din lume.”

Declarația lor nu răspunde la întrebarea „De ce” și, prin urmare, nu este o declarație de scop.

Dacă își vor atinge obiectivul, vor avansa atât brandul, cât și interesul lor comercial.

Nu există un scop mai înalt în joc.

Multe branduri rulează cu astfel de declarații bazate pe angajament comercial ca „scopul” lor, fără a fi abordat vreodată „de ce”.

Acesta este o mare parte din motivul pentru care există atât de mare confuzie în legătură cu „declarațiile de scop ale brandului”.

Fără un „De ce” care exclude interesul comercial, brandul tău nu are o declarație de scop.

Prioritizează execuția

Fără o strategie solidă de execuție, scopul tău nu va merge mai departe decât o bună intenție pe un cadru, reamintindu-ți fiecare obiectiv pe care nu l-ai atins.

Un brand cu sens are nevoie de o strategie solidă și un plan de execuție care ar trebui să fie:

 • Tangibil
 • Măsurabil 
 • Raportabil

Găsirea de ce-ului este partea ușoară.

Urmărirea este partea dificilă, în cazul în care scopul suferă direcții greșite și mulți așteaptă să spună „Vedeți, totul este o prostie”.

Găsește de ce-ul clienților

lider elon musk

Nu este suficient să îți aliniezi brandul la o cauză, fără o aliniere la publicul tău:

 1. Nu le va păsa și
 2. Veți fi chemat pentru că nu înțelegi cine este publicul tău.

Brandingul se referă la conectarea cu publicul tău și fiecare decizie ar trebui să se bazeze pe cine sunt și ce vor.

Dacă nu ați dezvoltat deja un Buyer Persona, iată un moment minunat pentru a începe.

Există o mulțime de articole și șabloane pentru a vă arăta cum să-ți creezi unul.

cumpărător persona

După cum spune Hubspot

„Buyer persona este o reprezentare semi-fictivă a clientului tău ideal pe baza cercetărilor de piață și a datelor reale despre clienții tăi existenți.

Când creezi persoana (persoanele) tale în rolul de cumpărători, ia în considerare includerea datelor demografice ale clienților, a modelelor de comportament, a motivațiilor și a obiectivelor. Cu cât ești mai detaliat, cu atât mai bine.”

Cu cât îți cunoști mai bine publicul, cu atât vei înțelege mai mult cine sunt, ce cred și ce cauze sunt importante pentru ei.

Dacă audiența ta este de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 28 și 32 de ani, nu este suficient să presupui că vor un brand conștient care să abordeze problema încălzirii globale.

Clienții tăi sunt oameni adevărați, cu sentimente reale și puncte de vedere cu privire la o varietate de subiecte. Provocarea ta este să găsești acel fir comun la întreaga audiență.

O resursă excelentă pentru a afla mai multe despre publicul tău este Facebook.

Căută comentarii cu privire la subiectele care îi interesează pentru a înțelege mai bine unde stau.

Dintr-o persoană detaliată a cumpărătorului și o cercetare extinsă pe Facebook, ar trebui să ai o listă solidă de cauze de care publicul tău este îngrijorat.

Analiza strategică

Pentru a te asigura că scopul tău primește buy-in-ul de la părțile interesate cheie atât pe plan intern, cât și extern, pune-ți aceste întrebări:

 1. Abordarea acestui scop contribuie pozitiv la societatea noastră, fie social, fie sustenabil?
 2. Ce sau cine va beneficia de combaterea acestei cauze?
 3. Are afacerea noastră o asociere evidentă sau o legătură cu această cauză sau cu cei care ar putea beneficia în urma abordării voastre?
 4. A demonstrat publicul îngrijorare în legătură cu această cauză?
 5. Ar fi de acord publicul sau publicul larg că suntem bine poziționați pentru a aborda sau a discuta o astfel de chestiune? 
 6. Va asigura conducerea insuflarea acesuit scop pe plan intern?

Există multe elemente în joc pe care toți trebuie să le alinieze atunci când vine vorba de scopul brandului.

De la conducere la ambasadorii publicului și publicului larg, trebuie să existe un interes autentic, comun și credibil în abordarea problemei și toți trebuie să fie de acord că brandul poate ajuta la promovarea cauzei.

capitolul 7

Cum să execuți strategia unui scop

În acest capitol vom analiza tehnicile și procesele pe care le poți urma pentru a integra efectiv scopul în strategia ta de brand.

După cum ai văzut, există mai multe considerații pentru un scop al brandului decât simpla abordare a alinierii la o problemă delicată.

Cheia oricărei forme de branding este cunoașterea intimă cu cine încerci să te conectezi și cum se simt ca grup.

Execuția este totul.

PASUL 1:
Asigură-te că scopul este realizabil

Când cunoști cauza trebuie să identifici modul în care brandul poate contribui la acea cauză.

Înțelegerea inițiativelor existente pentru combaterea acestei cauze este un început minunat, deoarece îți oferă o idee despre ce poți face, ce se face deja sau cu cine îți poți uni forțele.

Definește planul de acțiune cu scop

 1. Ce ai de gând să faci?
 2. Cum o vei face?
 3. Ce resurse vei folosi? Produse, fonduri, timp, abilități etc.?
 4. Vei evidenția cauza cu educație, studii sau conversație?
 5. Acțiunile tale vor fi fizice, digitale sau un mix?

Odată ce un plan de acțiune este pus în aplicare, obiectivele ar trebui să fie mapate la acele acțiuni cu obiective stabilite în scris.

 1. Ce obiective dorim să atingem?
 2. Când vrem să le realizăm?
 3. Cum le vom măsura?

Mergând mai departe, un brand poate comunica aceste obiective publicului larg și poate produce rapoarte periodice care să documenteze progresul lor, la fel cum a făcut The Body Shop cu obiectivele lor.

Acesta este un pas înfricoșător, dar responsabilizează brandul.

Sunteți pregătit pentru provocarea publică?

obiective pentru atelierul de caroserie

Analiza strategică:
scopul tău este acționabil și responsabil

Pentru a te asigura că scopul tău are mai multă substanță decât o declarație tipărită, fă-o acționabilă și continuă cu responsabilitate.

 1. Analizează inițiativele existente în legătură cu cauza pe care dorești să o abordezi.
 2. Identifică organizațiile cu care te poți alia sau inițiativele noi pe care dorești să le creezi.
 3. Creează un plan de acțiune cu privire la modul în care organizația ta poate contribui la combaterea acestei cauze.
 4. Asociază obiectivele fiecărei acțiuni pe care brandul își propune să le realizeze cu obiective pe termen scurt, mediu și lung și un calendar de analiză și raportare.

PASUL 2:
Scrie declarația ta privind scopul brandului

Așa cum am expus anterior, declarația privind scopul trebuie să răspundă la întrebarea:

„În afară de interesul comercial, de ce facem ceea ce facem?”

„La ce ne-am angajat pentru a ne atinge viziunea pentru viitor?”.

Iată câteva puncte de reținut:

 1. Este o afirmație, nu o poveste
 2. Se poate dubla ca alte afirmații, atâta timp cât răspunde la întrebarea „De ce, în afară de interesul comercial”.
 3. Ar trebui să fie suficient de memorabilă pentru ca ambasadorii interni de brand să-și amintească. 
 4. Ar trebui să inspire toate părțile cheie interesate, de la echipa de conducere la publicul larg.
 5. Ar trebui să aibă cauza la bază.

Această afirmație este internă și ar trebui să inspire acțiuni cu sens.

Poate fi promovată sau nu în extern, dar acesta nu este rolul său principal.

Eficacitatea declarației poate fi măsurată în acțiunea întreprinsă.

 

PASUL 3:
Scrie povestea

Dacă deții o credință, atunci există un motiv pentru care deții această credință și motivul este povestea ta.

Adesea, această poveste provine din experiența (individuală sau colectivă) a echipei de conducere.

Povestirea scopului este o profesie în sine, așa că aceasta poate fi mare așa cum dorești să fie sau pur și simplu spune povestea de ce este important acest lucru.

Trucul este să spui o poveste captivantă și să îți strecori brandul în mesajul general.

Iată câteva exemple minunate de povestire a brandului.

Nu toate sunt legate de scopuri, dar totuși inspiraționale.

Este posibil să nu ai un buget de zeci de mii de lei, deși povestirile bune nu sunt neapărat legate de bugete mari.

Dacă ai un telefon și câteva aplicații simple, poți spune o poveste grozavă cu creativitatea potrivită.

Noi, ca oameni, suntem conectați la poveste.

Ted Talks despre cuplarea neuronală și povestirea de Uri Hasson este o deschidere absolută a ochilor.

Se pare că avem de 22 de ori mai multe șanse să ne amintim o poveste decât un fapt.

Are un fel de sens, nu-i așa? Când auzim o poveste, vrem automat să știm ce se întâmplă în continuare.

O buclă este deschisă și instinctul nostru este să o avem închisă.

cuplaj neuronal

Puterea brandului de povestitor ajută oamenii să înțeleagă ce face o afacere, cum face și cel mai important, de ce o face.

Cu cât oamenii înțeleg și cred scopul și povestea, cu atât mai mult se vor identifica cu brandul.

Deci, când vine vorba de scopul tău, trebuie să găsești acel cârlig, acea asociere, povestea motivației și, mai important, de ce ar trebui să-i pese publicului.

Pentru a vă asigura că povestea ta se potrivește scopului pune următoarele întrebări:

 1. Este clar de ce brandul tău dorește să abordeze această problemă?
 2. Este evidentă asocierea ta sau ai explicat-o?
 3. Cine / ce va beneficia și ce diferență vor face aceste eforturi?
 4. Ai oferit un fundal pentru a articula în mod clar problema?
 5. Ajută brandul să se distingă de concurenți?
 6. Îi inspiră pe oameni să dorească să facă parte din el?

PASUL 4:
Spune-ți povestea

La fel ca orice lucru din branding, comunicarea povestii tale are nevoie de o strategie, iar platformele și mijloacele media diferite ar putea spune un element diferit poveștii.

De exemplu…

Warby Parker este un exemplu excelent în acest sens , spunând povestea de fundal pe site-ul lor , în timp ce distribuie conținut excelent prin Youtube.

warby youtube

La fel ca în cazul oricărei comunicări în branding, coerența este imperativă.

Fie că este vorba de o postare pe Instagram și un e-mail sau un anunț de piață, orice neconcordanță va duce la neîncredere și va împiedica eforturile.

Execută scopul: Spuneți-vă povestea în mod constant pe mai multe canale.

Pentru a te asigura că comunicarea ta este adecvată scopului, răspunde la următoarele întrebări.

 1. Am comunicat în întregime povestea scopului? Dacă da, unde am făcut asta?
 2. Documentăm și comunicăm în mod constant acțiunile pe care le întreprindem în urmărirea scopului nostru?
 3. Această comunicare este vizuală și regulată și implică publicul nostru.
 4. Comunicarea noastră încurajează interacțiunea și implicarea?
 5. Generează conversație în jurul unui subiect mai larg?
 6. Comunicarea noastră este consecventă și avem procese în vigoare pentru a asigura acest lucru?
 7. Raportăm succesele și eșecurile noastre într-un raport lunar, trimestrial sau anual?

 

Noua generație de consumatori și lucrători are mai multă putere decât am văzut vreodată.

Ei spun ce vor, își doresc să fie conform așteptărilor și, chiar se așteaptă ca brandurile să facă mai mult.

Pe măsură ce fiecare generație devine mai conștientă din punct de vedere social și sustenabil, cererea lor de schimbare crește.

Scopul va deveni o necesitate tot mai mare pentru majoritatea brandurilor.

CSR în Romania anului 2020

Intr-un an marcat de pandemia de coronavirus, responsabilitatea sociala s-a indreptat mai mult ca niciodata catre sanatate.

Primeam cu speranta stirile bune gen in care apareau astfel de nume. M-am bucurat sa regasesc multe dintre companiile pe care le apreciez in stirile de genul BIZ Good News, printre acestea fiind multe love brands 😊

Un al studiu interesant este despre Dinamica și perspectiva domeniului de CSR in Romania, realizat pe baza unor chestionare lansate din perioada 12 August – 29 Septembrie 2020.

Daca in alti ani bugetele pentru responsabilitate sociala se concentrau pe evenimente educative cu multi participanti, acum un focus special a fost pus pe echipamentele din spitale. Nici nu s-au mai putut organiza evenimente, iar nevoile din spitale erau stringente.

Chiar daca educatia a ramas pe primul loc, cresterea implicarii in domeniul sanatatii este vizibila. 73% dintre firmele chestionate au vizat sanatatea in 2020, spre deosebire de un procent de 55% in 2019.

Dupa ce dotarile urgente din sistemul medical au inceput sa prinda contur, atentia firmelor s-a concentrat spre persoanele sau domeniile afectate. Un exemplu de astfel de initiativa este Masa pentru Doi.

CSR în 2021

La nivel global studiul KPMG 2020 CEO Outlook arata cateva asteptari generale:

 • 65% dintre lideri considera ca publicul se asteapta ca organizatiile sa isi asume provocările sociale,
 • 76% sunt de acord ca liderii sunt responsabili personal cu schimbarea în ceea ce priveste provocările sociale.

Dacă vei merge pe drumul implementării Brand Purpose în strategia ta de brand, atunci știi acesta este modul în care te asiguri că brandul pe care îl construiești are o bază solidă.

Construiești un brand (sau multe branduri) în 2021?

Vrei să atingi inimile și minținle clienților tăi? Te-ai conectat cu publicul tău la nivel emoțional printr-un scop comun?

Susțin antreprenorii să-și cunoască mai bine business-ul din perspectiva brandingului.

Ofer servicii si consultanță de branding si marketing.

Un ultim lucru 🙂

Pot să te rog ceva?

Dacă ai reținut ceva din aceste pagini, dacă ai notat sau ai avut un moment de “aha” la o pagină anume, sper că vei face ceva pentru mine:

Dă mai departe și altora. Roagă-i să se gândească ce presupune schimbarea și să facă o alegere!

Oricare ar fi statu-quoul, schimbarea lui îți oferă oportunitatea de a fi remarcabil.

Mulțumesc!

— Sursele documentării:

(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *